Predstavnici Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i Doma zdravlja Tuzla učestvovali na treningu na Univerzitetu Chiang Mai na Tajlandu

Na stručnoj edukaciji pod nazivom „Community Empowerment to Promote Health Pregnancy and Children in thr First Years of Life“, koja je održana u periodu od 03.07.2019. do 06.08.2019. godine, u okviru programa Annual International Training Course (AITC) 2018, učestvovale su predstavnice Centra za rani rast i razvoj Doma zdravlja Tuzla, dr sc. Jasmina Klebić, i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, prof. dr sc. Mirela Duranović. Edukaciju je organizovala Agencija za međunarodnu saradnju Kraljevine Tajland (TICA) u saradnji sa Univerzitetom Chiang Mai. Fokus edukacije je bio rani rast i razvoj pod nazivom „Osnaživanje zajednice za promicanje zdravlja trudnica i djece u prvim godinama života“.

U stručnu edukaciju je bilo uključeno preko 20 predavača, a učesnici su bili stručnjaci iz preko 17 zemalja iz različitih dijelova svijeta. Organizatori edukacije su uključili vrhunske svjetske stručnjake i osigurali učesnicima stručno i praktično iskustvo, a sve s ciljem razmjene iskustava i znanja. Za vrijeme edukacije organizovane su i posjete zdravstvenim ustanovama, predškolskim ustanovama, kao i Institutu za razvoj djeteta u Chiang Mai provinciji i Centru za razvoj djeteta u Lampoon provinciji. Sudjelovanje na edukaciji je zaposlenicama Doma zdravlja Tuzla i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli omogućilo razmjenu iskustava i učenje na temelju dobre prakse, kao i uspostavljanje različitih oblika saradnje sa stručnjacima iz logopedske prakse širom svijeta.

Po povratku sa edukacije predstavnice Doma zdravlja Tuzla i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli će stečena znanja primjenjivati u svakodnevnom radu, te će kolegicama, kolegama i studentima prenijeti naučene lekcije i stečena iskustva, kako bi razvijali timske i institucionalne kapacitete.